Searching...
17 November 2012

Αντιπερισπασμός



17 Νοέμβρη σήμερα. Μέρα δόκιμη για αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς.

Εγώ πάντως, την ώρα της γιορτής στο σχολείο, συγκινήθηκα.

Για την ανάγκη των ανθρώπων να γαντζώνονται σε αιματοβαμμένες σημαίες αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο...  και στο τέλος προδομένοι απ' τους ίδιους τους σωτήρες τους, να πέφτουν.

Είναι 17 Νοέμβρη του 2012. Και η Συρία πνίγεται στο αίμα. Ολόκληρος ο κόσμος βράζει κι εμείς εδώ τσακωνόμαστε για τον Νοέμβρη του 1973, για το αν ο Τσολάκογλου ήταν ή όχι προδότης και ακόμη χειρότερα για το αν ο Κολοκοτρώνης ήταν ή δεν ήταν Αρβανίτης και φιλάργυρος.
Η Χρυσή Αυγή προκαλεί, λέει, γιατί δεν αναγνωρίζει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Τώρα δηλαδή, και συγγνώμη, τι περιμένουμε να κάνει η Χρυσή Αυγή; Να βαρέσει προσοχές στον Βελουχιώτη; Ή να δώσει συλλυπητήρια στους συγγενείς του Λαμπράκη; Μήπως να βάλουμε ένα μέτρο στις προσδοκίες μας και να προχωρήσουμε παρακάτω;

Είναι απλά Νοέμβρης. Και στη μέση ενός Παγκόσμιου Οικονομικού Πολέμου, μια μικρή λωρίδα Γης, η λωρίδα της Γάζας αιμορραγεί ξανά και ξανά και ξανά. Η ισλαμιστική ηγεσία της Αιγύπτου αλλάζει πλέον πλεύση κι εκεί που έφραζε τα υπόγεια τούνελ που ένωναν την Παλαιστίνη με την Αίγυπτο, δηλώνει υποστήριξη στην Παλαιστινιακή αρχή. Η Παλαιστίνη έχει προμηθευτεί με όπλα. Οβίδες σκάνε στα Ιεροσόλυμα κι εμείς εδώ... αναπολούμε την νεολαία της ΕΟΝ απ' τη μια ή το ΕΑΜ απ' την άλλη.

Ο Κόσμος προσπαθεί να προχωρήσει προς τα εμπρός. Στέλνει το curiosity στον Άρη, χαρτογραφεί καθημερινά με όλο και πιο μεγάλη λεπτομέρεια το Σύμπαν, σκάβει όλο και πιο βαθιά τη Γη, προσπαθεί να εξερευνήσει τις ανεξάντλητες  βιολογικές πτυχές της ζωής... κοντολογίς ανακαλύπτει τρόπους να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του Κόσμου. Που μοιάζουν να είναι τόσο... μα τόσο πολλά.

Και αντίθετα προς όλα αυτά, ο Άνθρωπος, ο ίδιος Άνθρωπος που ξέρει να μεγαλουργεί, επιστρατεύει εδώ κι εκεί το κτήνος για να κάψει, να σκοτώσει, να βιάσει, να γκρεμίσει, να ρημάξει.

Αν κάτι είχαμε να μοιράσουμε οι άνθρωποι ήταν ο ουρανός... κι αυτός ανεξάντλητος. Όμως πέσαμε -κι εξακολουθούμε να πέφτουμε- στην καλοστημένη μας παγίδα: Εσαεί προσκολλημένοι στα ασήμαντα, αφήνουμε τα σημαντικά να μας προσπερνούν.

Άσχετη η φωτογραφία, το ξέρω. Credit από το Milky Way Scientists. Έτσι, για να πάω κόντρα στην παγίδα... Αντιπερισπασμός, τρόπον τινά.


Share This To :

10 σχόλια:

  1. Δεν συμφωνώ σε όλα... Αλλά είναι μεγάλη κουβέντα, θα έπρεπε να γράψω πολλά.

    Σε πολλά όμως καλά τα λες. ΠΟΛΥ καλά θα έλεγα !

    Έτσι είναι, πλήρης ομοφωνία μόνο στο νεκροταφείο. Ζωντανά πλάσματα είμαστε. Αλοίμονο αν όλοι μας συμφωνούσαμε σε όλα. Βαρετό δεν θα ήταν ;

    ReplyDelete
  2. Nαι, αλλά εγώ τώρα, θέλω να μου πεις σε τι διαφωνείς!! :D

    ReplyDelete
  3. Με ρωτάς που διαφωνώ... Σε 2-3 σημεία. Στα άλλα συμφωνώ όπως σου είπα.

    1) <>.

    Δεν τσακωνόμαστε για αυτά. Κάποιοι ΛΙΓΟΙ θέλουν να αλλάξουν την ιστορία, από τα δεξιά (Τσολάκογλου, Χρυσή Αυγή) και από τα αριστερά (Κολοκοτρωνης, Θολοκουλτουράρηδες). Οι περισσότεροι δεν κάνουν το χατήρι και ούτε καν συζητούν ούτε τα μεν, ούτε τα δε). Και ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ κάνουν !!

    2) <>

    Είσαι σωστή, σιγά μη σκεφθούν έτσι... Αλλά το αν τους αφήνεις να τα λένε, αθελα βοηθάς να γίνει δεδομένο σε κάποιους που δεν το πολυσκέφτονται.

    3) <>

    Πάλι σωστή μεν αλλά... Τα καθημερινά και τα ασημαντα ειναι η ζωή μας. Με αυτά οι λύπες, οι χαρές, οι φόβοι και τα όνειρα μας. Το αλατοπίπερο της ζωής. Και ένα ψιλοφροντηστήριο που μας ετοιμάζει για τις λίγες στιγμές στη ζωή μας που θα συμβούν τα σημαντικά.

    Αυτά και δεν θα το πάω παραπέρα. Μεγάλο θέμα είπαμε, εδώ μπορεί να καθόμαστε με 1-2 καφέδες ή κρασάκια και να μιλάγαμε ώρες. Και είπαμε. Σέβομαι την διαφορετική σου γνώμη και δεν θα σου έλεγα την δική μου αν δεν επέμενες.

    Για τα εξωτερικά συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ !!


    ReplyDelete
  4. Έ΅φαγε τα δικά σου γιατί τα έβαλα σε εισαγωγικά. Ξαναγράφω τα δικά σου. Σε αυτά απαντώ.

    1) Ολόκληρος ο κόσμος βράζει κι εμείς εδώ τσακωνόμαστε για τον Νοέμβρη του 1973, για το αν ο Τσολάκογλου ήταν ή όχι προδότης και ακόμη χειρότερα για το αν ο Κολοκοτρώνης ήταν ή δεν ήταν Αρβανίτης και φιλάργυρος.

    2) Η Χρυσή Αυγή προκαλεί, λέει, γιατί δεν αναγνωρίζει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Τώρα δηλαδή, και συγγνώμη, τι περιμένουμε να κάνει η Χρυσή Αυγή; Να βαρέσει προσοχές στον Βελουχιώτη; Ή να δώσει συλλυπητήρια στους συγγενείς του Λαμπράκη;

    3) Εσαεί προσκολλημένοι στα ασήμαντα, αφήνουμε τα σημαντικά να μας προσπερνούν.

    ReplyDelete
  5. Και παρεπιπτόντως... Άσχετα :

    - άλλαξα χρώμα στο κείμενο. Για τα σένανε ! :)) Τον άλλο (Φαίδωνα Γεωργίτση) τον έβαλε η Μαίρη Χρονοπούλου στο έργο "Αρχόντισα και αλήτης" ή "οι Θαλασσιές οι χάντρες") μέχρι μουστάκι να ξυρίσει ! Εσύ με έκανες να αλλάξω το αγαπημένο μου χρώμα, κι ας έχεις μπλογκι aqua marine ! :)

    - Πολύ καλό το κείμενο για την ταχύτητα. Πες τους και το κλάσσικό για τη μέση ταχύτητα (αυτοκίνητο πάει από το Α στο Β με μέση ταχύτητα 100 χιλιόμετρα την ώρα και γυρνά με 200 χιλιόμετρα, χωρίς να σταματήσει. (έκανε στροφή μόλις έφτασε στο Β). Με τι μέση ταχύτητα κινήθηκε σε όλη τη διαδρομή ?
    Κλασσικό τεστάκι που τα παιδιά κατά 80 % την πατάνε.

    - Και πάλι ευχαριστώ για το "καλοτάξιδο" στον Χριστόφορο. Το εκτίμησα -0 και εκείνος - ΠΑΡΑ πολύ. Σε λίγο θα πεις και σε μένα ! Αντε και στα δικά σου ! Τι τα έχεις τα διαμαντάκια σου και κάθονται ;

    Φιλιά ! Και στα αγγελούδιασ σου ! Χαιρετίσματα στον Άλη. Καταλαβαίνω την οργή του αυτές τις μέρες !

    ReplyDelete
  6. Άσχετο νο. 1... διευκρυνίζω ότι στο Γυμνάσιο δεν κάνουμε διανυσματική μέση ταχύτητα, για να μην κόψει η μαγιονέζα. Ουσιαστικά η κινηματική μπαίνει -κατά τη γνώμη μου- πολύ νωρίς, και δεν γίνεται να την δουλέψει κανείς όπως της πρέπει... Κάτι παρόμοια που τους βάζω με μετατοπίσεις, όμως, τα απαντάνε αρκετοί... :)

    ReplyDelete
  7. Άσχετο νο. 2... στις θαλασσιές τις χάντρες είναι.. η αρχόντισσα ήταν με την Βουγιουκλάκη.. εγώ πάντως δεν είμαι ξανθιά οπότε δεν ξέρω για ποιο πράγμα μου μιλάς.. και το μλογκ το λέω άκουα μαρίν όχι μπλου ελεκτρίκ!! :p

    ReplyDelete
  8. Άσχετο νο. 3. Εγώ τα διαμαντάκια μου τα έχω στη θυρίδα... ούτε χρόνος υπάρχει να κάνω κάτι με αυτά ούτε διάθεση. Όταν με το καλό βγει και κάτι δικό σου, θα σου ευχηθώ κι εσένα..!! :)
    Όσο για τις διαφωνίες.. σεβαστές. /hi hi

    ReplyDelete
  9. Ευχολόγιο έγιναν τα μπλογκ σου για μένα αλλά τα σχόλια είναι επικοινωνία και με ευχαριστεί κάθε φιλική επικοινωνία μαζί σου.

    Χρονιά πολλά και ευτυχισμένα με τον άνδρα σου και τα παιδιά σου. Δύσκολες μέρες για πολύ κόσμο, εύχομαι να περνάτε όσο καλύτερα γίνεται.

    Σου έστειλα ευχές και σε μαίηλ. Απο παραμονή το βράδυ.

    Ελπίζω να είσαι καλά.
    ΥΓ Το άφησα και στο Aqua marine.

    ReplyDelete

 
Back to top!